Wat is belangrijk bij het inrichten van een leefkeuken?

Wat is belangrijk bij het inrichten van een leefkeuken?

Wanneer je het woord leefkeuken leest denk je waarschijnlijk gelijk aan een grote keuken met een kookeiland, misschien een paar stoelen erbij, een plek waar je lekker samen kan komen. Dan zit je in de goede richting te denken! Vaak denk je minder snel aan een kleinere leefkeuken, misschien wel zonder eiland maar toch lekker open. Maar ook dit is een leefkeuken. Want dat is het belangrijkste element van een leefkeuken, die openheid. Dat het een plek is waar je samen kan komen met vrienden en familie. Een belangrijke eerste stap is: richt een leefkeuken in.

Ontwerpen van je leefkeuken

Bij het ontwerpen van een leefkeuken kijk je naar verschillende aspecten, zoals de grootte van je ruimte, hoe kan je deze het beste indelen? Hoeveel kastjes heb je nodig om voldoende opbergruimte te hebben? Wil je een koelkast en vriezer in je leefkeuken…of toch alleen een koelkast om wat ruimte te besparen? Denk ook aan de materialen die je wilt gebruiken, zoals hout, mineralen of kunststof. Lichte kleuren maken dat een ruimte er groter uitziet, terwijl donkere kleuren soms sfeer kunnen toevoegen. Een kookeiland geeft veel extra opbergruimte en extra werkblad ruimte. En een kookeiland is een prima plek om bijvoorbeeld te borrelen met vrienden.

Laminaatvloer in je leefkeuken

In veel keukens ligt laminaat. Dit is een goede keus omdat het makkelijk te leggen is en er zoveel verschillende soorten zijn dat je altijd wel iets kan vinden wat bij je keuken past. Leg laminaat nadat je keuken is geplaatst simpelweg om de kasten heen en het plaatje is compleet. Je kan de planken van het laminaat zagen zodat ze passen en ze daarna in elkaar klikken. Speciaal behandelde laminaatvloeren zijn uitstekend bestand tegen vocht doordat ze een speciale laag hebben. En laminaat kan goed tegen intensief gebruik, want laten we eerlijk zijn, we lopen best vaak door de keuken.

De leefkeuken als multifunctionele plek

Een leefkeuken is vaak een multifunctionele plek. Dit kan je creëren door een tafel in je leefkeuken te zetten bijvoorbeeld. Aan tafel kan je eten, samen een kopje koffie drinken, kunnen de kinderen hun huiswerk maken of kun je gezellig samen thuiswerken. Ook een bank nodigt uit tot samen zijn, terwijl je aan het koken bent kunnen andere bankhangen en zo ontstaan er weer leuke gesprekken. Je kan de twee ook combineren door aan een kant van de tafel een bank neer te zetten. Niet meer afgezonderd staan koken in een gesloten keuken, maar koken terwijl je deelneemt aan de gesprekken om je heen.

Optimaal gebruik maken van je ruimte

Bedenk goed welke apparaten je nodig hebt in je keuken. En voor welke apparaten je een stuk werkblad wilt opgeven, zoals bijvoorbeeld een koffiemachine. Je kan kiezen voor een oven en een magnetron, maar je kan de twee ook combineren in een combi-oven. Probeer apparaten die niet vaak worden gebruikt op te bergen in bijvoorbeeld een keukenkastje. Maak van de ruimte in je keukenkastjes ook optimaal gebruik door er een uitschuifbaar rek in te plaatsen, of een dubbele la zodat je gebruik maakt van de hoogte van je keuken zonder er extra frontjes voor te gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *